Кафедра таваразнаўства харчовых тавараў

Кафедра таваразнаўства харчовых тавараў вылучылася ў 1961 г. як самастойная структурная адзінка са складу з’яднанай кафедры таваразнаўства і хіміі.

streamline Адрес: 220050 г. Минск, ул.Свердлова 7, к.417, корпус 5
 phone Тел./факс : +375 17 209-79-84 – зав. кафедрой
 email E-mail:kpt@bseu.by

Інфармацыя пра выкладнікаў тут.

ДЧК

СПИ

ГД

Важна!

Азнаёміцца з прэзентацыяй спецыялізацыі “Таваразнаўства і экспертыза харчовых тавараў” можна здесь:

 

LIL

Загаднікам кафедры
З 2013 года з’яўляецца 
Лилишенцева Ганна Мікалаеўна,
да.т. зв., дацэнт.

На кафедры працуюць 7 выкладнікаў (1 прафесар, доктар навук, 5 дацэнтаў, што маюць ступень кандыдата навук, 1 асістэнт).  і 5 чалавек дапаможнага персаналу (лабаранты). На кафедры арганізавана навучальна-выпрабавальная лабараторыя, абсталяваная сучасным выпрабавальным абсталяваннем, што дазваляе праводзіць ацэнку якасці і бяспекі харчовых прадуктаў. Да педагагічнай чыннасці шырока прыцягваюцца і практычныя працаўнікі.

 

 

 

Навучальная чыннасць кафедры

Пералік дысцыплін, замацаваных за кафедрай  таваразнаўства харчовых тавараў  на 2018-2019 навучальны год:
Таваразнаўства харчовых тавараў;
Тэарэтычныя асновы таваразнаўства (у галіны);
Мікрабіялогія, гігіена і санітарыя харчовых прадуктаў;
Грунту мікрабіялогіі;
Харчовыя дадаткі;
Бяспека харчовых тавараў;
Таваразнаўства і экспертыза зерномучных тавараў;
Таваразнаўства і экспертыза кандытарскіх тавараў;

Ідэнтыфікацыя і фальсіфікацыя тавараў

Таварная экспертыза (у галіны)
Таваразнаўства і экспертыза смакавых тавараў
Таваразнаўства і экспертыза садавінагародніных тавараў
Таваразнаўства і экспертыза малачарняў тавараў
Таваразнаўства і экспертыза мясных тавараў
Таваразнаўства і экспертыза рыбных тавараў
Таваразнаўства і экспертыза харчовых тлушчаў

Таваразнаўства тары і пакавальных матэрыялаў

Таваразнаўства харчовых канцэнтратаў
Таваразнаўства прадуктаў спецыялізаванага прызначэння
Тэхналогія гатавання ежы
Тэхналогія вытворчасці і абслугоўвання на прадпрыемствах сілкавання.

Навуковая чыннасць

Кірунак навуковых пошукаў:
– тэхналогія і таваразнаўства харчовых прадуктаў, прадуктаў функцыйнага і спецыялізаванага прызначэння і грамадскага харчавання;
– таваразнаўства і экспертыза харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў;
– ацэнка якасці і канкурэнтаздольнасці харчовых прадуктаў айчынных і замежных вытворцаў;
 – дасканаленне і фармаванне асартыменту харчовых прадуктаў;

– ідэнтыфікацыя і фальсіфікацыя харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў;
 – маркаванне харчовых тавараў;
 –  пакаванне, захоўванне і транспартаванне харчовых прадуктаў;
– вымогі, што падаюцца да якасці харчовай сыравіны і харчовых
прадуктаў тэхнічнымі нарматыўнымі праўнымі актамі;
– распрацоўка практычных імпрэз па дасканаленні рынку і асартыменту найважных груп харчовых тавараў.

З 2006 г. на кафедры адкрыта навукова-арыентаваная магістратура па
спецыяльнасці 1-25 80 06 Тэхналогія і таваразнаўства харчовых  прадуктаў,
прадуктаў функцыйнага і спецыялізаванага прызначэння і грамадскага харчавання з прысваеннем кваліфікацыі магістр тэхнічных навук і практыка-арыентаваная магістратура спецыяльнасці  1-25 81 08 Таваразнаўства і экспертыза тавараў з прысваеннем кваліфікацыі магістр таваразнаўства.
З 2014 г. на кафедры адкрыта аспірантура па спецыяльнасці 05.18.15 Тэхналогія і таваразнаўства харчовых прадуктаў, прадуктаў функцыйнага і
спецыялізаванага прызначэння і грамадскага харчавання.

Супраца

На працягу  многіх гадоў  кафедра падтрымвае творчыя сувязі з замежнымі вну і цэнтрамі Акадэміі навук.

Дамова пра навукова-тэхнічную супрацу з Адэскай нацыянальнай акадэміяй харчовых тэхналогій, у рамках якой ужыццяўляецца двухбаковае ўзаемадзеянне па пытаннях паменам навукова-тэхнічнай інфармацыі ў вобласці арганізацыі прафесійнай рыхтоўлі таваразнаўцаў-экспертаў.

Дамова пра навукова-тэхнічную супрацу з Харкаўскім дзяржаўным універсітэтам сілкавання і гандлю.

Дамова пра навукова-тэхнічную супрацу з Навукова-практычным цэнтрам НАН Беларусі па харчы, на базе якога студэнты кафедры ўжыццяўляюць выкананне навукова-даследчых прац.

Інфармацыя для абітурыента

На кафедры праводзіцца навучанне па наступных спецыяльнасцях і спецыялізацыях з прысваеннем кваліфікацыі:

Спецыяльнасць Спецыялізацыя Кваліфікацыя Форма навучання Тэрмін навучання Уступныя выпрабаванні
Таваразнаўства і экспертыза тавараў Таваразнаўства

і экспертыза

харчовых тавараў

Таваразнавец-эксперт Дзённая 4 года -беларуская ці руская мова (ЦТ),

– замежная мова (ЦТ)

– матэматыка (ЦТ)

Таваразнаўства і гандлёвае

прадпрыемніцтва

Таваразнаўства

і арганізацыя

гандлю

харчовымі

таварамі

Таваразнавец-эканаміст завочная

форма са

скарочаным

тэрмінам

навучання

4 года -беларуская ці

руская мова (ЦТ),

– эканоміка арганізацыі

(письм. тэсты)

– грунту менеджменту

(письм. тэсты)

 

Інфармацыя для выпускнікоў

Шаноўныя выпускнікі! Пасля сканчэння ўніверсітэта вы можаце працягнуць адукацыю ў магістратуры, а потым у аспірантуры.

Шыфр спецыяльнасці Назва спецыяльнасці Тэрмін навучання Ступень
Магістратура
навукова-

арыентаваная

магістратура,

Спецыяльнасць

1-25 80 06

Тэхналогія і таваразнаўства

харчовых  прадуктаў, прадуктаў

функцыйнага і

спецыялізаванага прызначэння

і грамадскага харчавання

1 год (д/о)

1,5 года (з/о)

магістр

тэхнічных

навук

практыка-арыентаваная

магістратура,

Спецыяльнасць

1-25 81 08

Таваразнаўства і экспертыза тавараў 1 год (д/о)

1,5 года (з/о)

магістр

таваразнаўства

Аспірантура
Спецыяльнасць

05.18.15

Тэхналогія і таваразнаўства

харчовых прадуктаў

функцыйнага і

спецыялізаванага прызначэння

і грамадскага харчавання

3 года (д/о)

4 года (з/о)

кандыдат

тэхнічных

навук