Таваразнаўства і экспертыза тавараў

Паспяхова займацца камерцыйнай дзейнасцю можа адмысловец гандлю, добра дасведчаны тэхналогію вытворчасці, якасць і канкурэнтаздольнасць тавараў. Такімі адмыслоўцамі з’яўляюцца таваразнаўцы, якія атрымваюць паглыбленыя веды ў вобласці тэхналогіі вырабу тавараў, іх асартыменту і якасці, маркетынгу. Спецыяльнасць «Таваразнаўства і экспертыза тавараў» агадвае навучанне па спецыялізацыях «Таваразнаўства і экспертыза харчовых тавараў» і «Таваразнаўства і экспертыза нехарчовых тавараў». Апроч фізікі і хіміі студэнты гэтай спецыяльнасці паглыблена вывучаюць таваразнаўства і экспертызу асобных груп тавараў, а таксама блок агульнаэканамічных дысцыплін і эканамічных дысцыплін гандлёвага профілю. Выпускнікам прысвойваецца кваліфікацыя таваразнавец-эксперт. Працуюць яны таваразнаўцамі-бракёрамі, таваразнаўцамі-экспертамі, кіраўнікамі аптовых і раздробных гандлёвых арганізацый і іх падраздзяленняў, кіраўнікамі і адмыслоўцамі аддзелаў забеспячэння, маркетынгу і збыту прадпрыемстваў, што спецыялізуюцца на выпуску спажывецкіх тавараў.

Чаму трэба паступаць на дадзеную спецыяльнасць:

1.     Толькі тут вы можаце стаць прафесіяналам у вобласці гандлю і экспертызы якасці харчовых ці нехарчовых тавараў

Вы станеце ўладальнікам сучасных ведаў, патрэбных для:
– правядзенні экспертызы якасці харчовых прадуктаў;
 -выяўленні фальсіфікаванай прадукцыі;
 – распрацоўкі сучасных тэхналогій вытворчасці функцыйных харчовых прадуктаў;
 – ацэнкі канкурэнтаздольнасці прадуктаў харчавання.
Сфера прафесійнай дзейнасці:
арганізацыйна-кіраўніцкая дзейнасць па закупе, ацэне якасці і бяспецы, захоўванні і рэалізацыі тавараў у сферы аптовага і раздробнага гандлю;
 тэхнічныя выпрабаванні, даследаванні, аналіз і сертыфікацыя харчовых прадуктаў.

2. Вы гарантавана атрымваеце першае месца працы.
 Адмысловец можа працаваць у пасады:

·         таваразнавец-эксперт;

·        загаднік аддзела, секцыі;

·        інспектар па якасці і гандлі;

·         адміністратар;

·        эксперт бюро судовых экспертыз;

·         дылер;

·        камерцыйны інспектар-рэвізор;

·         працаўнік лабараторыі па якасці;

·         інспектар;

·        дэкларант;

·        мытны агент.

3. Нашы студэнты праходзяць практыку ў буйных гандлёвых сетках па ўсёй рэспублікі, наведваюць асноўныя прадпрыемствы харчовай і лёгкай прамысловасці. 

4. У вас будзе магчымасць займацца навуковай дзейнасцю на базе абсталяванай сучаснай харчовай лабараторыі. Кафедры мясцуюць спецыялізаванымі навучальнымі лабараторыямі для вывучэння якасці і бяспекі асноўных груп харчовых і нехарчовых тавараў. Яны абсталяваны сучасным лабараторным абсталяваннем, што дазваляе праводзіць ацэнку якасці тавараў.

5. Падчас навучання студэнты маюць магчымасць займацца навуковай дзейнасцю па актуальных кірунках навуковых даследаванняў, браць удзел у выкананні дзяржаўных праграм навуковых даследаванняў. 

6. Пасля сканчэння ўніверсітэта ёсць магчымасць працягнуць навучанне на другой ступені адукацыі, паступіўшы ў магістратуру, далей у аспірантуру, а таксама паралельнага атрымання другой адукацыі па кожнай спецыяльнасці, у тым ліку і ў нашым універсітэце.

7. Ёсць магчымасць рэалізаваць свой творчы патэнцыял, займацца мастацкай     самадзейнасцю.   Вы можаце прэтэндаваць на цікавую і высокааплатную працу на самых сучасных прадпрыемствах нашай краіны.

Гэта цікава!

Складзеныя летась прахадныя балы ўступных выпрабаванняў можна ўбачыць тут.

Якая выпускае кафедрай для студэнтаў спецыялізацыі “Таваразнаўства і экспертыза харчовых тавараў” з’яўляецца кафедра таваразнаўства харчовых тавараў.

Якая выпускае кафедрай для студэнтаў спецыялізацыі “Таваразнаўства і экспертыза нехарчовых тавараў” з’яўляецца кафедра таваразнаўства нехарчовых тавараў.

Гэта цікава!

Навіны факультэта можна прачытаць тут.

 

Важна!

Пытанні, найболей часта задаваныя абітурыентамі, пры выбары спецыяльнасці «Таваразнаўства і экспертыза тавараў»

Пытанне 1: Якія сферы прафесійнай дзейнасці ахапляе спецыяльнасць «Таваразнаўства і экспертыза тавараў»?

Адказ: Сфера прафесійнай дзейнасці: арганізацыйна-кіраўніцкая дзейнасць па закупе, ацэне якасці і бяспецы, захоўванні і рэалізацыі тавараў у сферы аптовага і раздробнага гандлю; тэхнічныя выпрабаванні, даследаванні, аналіз і сертыфікацыя харчовых прадуктаў.

Пытанне 2: Якія пасады можа займаць выпускнік спецыяльнасці «Таваразнаўства і экспертыза тавараў» пасля сканчэння ВНУ

Адказ: Пасля сканчэння ўніверсітэта адмысловец можа працаваць у пасады: таваразнавец-эксперт; загаднік аддзела, секцыі; інспектар па якасці і гандлі;  адміністратар; эксперт бюро судовых экспертыз; дылер; камерцыйны інспектар-рэвізор; працаўнік лабараторыі па якасці; інспектар; дэкларант; мытны агент.

Пытанне 3: Якая кваліфікацыя прысвойваецца выпускніку пасля сканчэння ўніверсітэта па спецыяльнасці «Таваразнаўства і экспертыза тавараў»?

Адказ: па спецыяльнасці 1-25 01 09 Таваразнаўства і экспертыза тавараў выпускніку прысвойваецца кваліфікацыя «Таваразнавец-эксперт», па спецыяльнасці 1-25 01 14 Таваразнаўства і гандлёвае прадпрыемніцтва – кваліфікацыя «Таваразнавец-эканаміст».

Пытанне 4: Якія ўступныя выпрабаванні трэба здаць для паступлення на спецыяльнасць «Таваразнаўства і экспертыза тавараў»?

Адказ: Спецыяльнасць 1-25 01 09 Таваразнаўства і экспертыза тавараў: беларуская ці руская мова (ЦТ), замежная мова (ЦТ), матэматыка (ЦТ).

Спецыяльнасць 1-25 01 14 Таваразнаўства і гандлёвае прадпрыемніцтва:  беларуская ці руская мова (ЦТ), эканоміка арганізацыі (пісьмовыя тэсты), грунту менеджменту (пісьмовыя
тэсты).

Пытанне 5: На якіх прадпрыемствах студэнты звычайна праходзяць практыку?

Адказ: Студэнты праходзяць вытворчую практыку на асноўных прадпрыемствах гандлю (гандлёвыя сеткі, гандлёвыя дома, універсамы) Рэспублікі Беларусь.

Пытанне 6: Ці ёсць магчымасць працягнуць навучанне ў магістратуры і аспірантуры па дадзенай спецыяльнасці?

Адказ: На кафедры адкрыта рыхтоўля па магістарскай праграме, а таксама аспірантура дзённай і завочнай формаў навучання па спецыяльнасці: 05.18.15 Тэхналогія і таваразнаўства харчовых прадуктаў, прадуктаў функцыйнага і спецыялізаванага прызначэння і грамадскага харчавання. Пасля сканчэння аспірантуры прысвойваецца навуковая кваліфікацыя «Даследнік».

Пытанне 7: Якія адмысловыя дысцыпліны студэнты вывучаюць, навучаючыся па дадзенай спецыяльнасці?

Адказ: Пералік адмысловых дысцыплін,  што вывучаюцца студэнтамі, якія абуваюцца па дадзенай спецыяльнасці: Тэарэтычныя асновы таваразнаўства (у галіны); Мікрабіялогія, гігіена і санітарыя харчовых прадуктаў; Бяспека тавараў (у галіны); Таваразнаўства і экспертыза зярномучных тавараў; Таваразнаўства і экспертыза кандытарскіх тавараў; Бяспека тавараў (у галіны); Таварная экспертыза (у галіны); Таваразнаўства і экспертыза смакавых тавараў; Таваразнаўства і экспертыза садавінагародніных тавараў; Таваразнаўства і экспертыза малочных тавараў; Таваразнаўства і экспертыза мясных тавараў; Таваразнаўства і экспертыза рыбных тавараў; Таваразнаўства і экспертыза харчовых тлушчаў; Тэхналогія гатавання ежы.

Пытанне 8: Ці можна атрымаць кваліфікацыю «таваразнавец» на завочнай форме навучання?

Адказ: Набор на завочную форму навучання ўжыццяўляецца па спецыяльнасці 1-25 01 14 “Таваразнаўства і гандлёвае прадпрыемніцтва» спецыялізацыя 1-25  01  14  02  «Таваразнаўства і арганізацыя гандлю харчовымі таварамі» забяспечвае рыхтоўлю адмыслоўцаў (таваразнаўцаў-эканамістаў) у вобласці таваразнаўства і эканомікі гандлёвых прадпрыемстваў аптовай і раздробнай гандлю, грамадскага харчавання, захоўванні і перапрацоўкі харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў.

Пытанне 9: Якія магчымасці ёсць на кафедры для рэалізацыі творчага і навуковага патэнцыялу студэнта?

Адказ: на кафедры функцыянуе СНІЎ «Таваразнавец», дзе студэнты могуць працаваць па наступных навуковых кірунках: тэхналогія і таваразнаўства харчовых прадуктаў, прадуктаў функцыйнага і спецыялізаванага прызначэння і грамадскага харчавання; ацэнка якасці і канкурэнтаздольнасці харчовых прадуктаў айчынных і замежных вытворцаў; ідэнтыфікацыя і фальсіфікацыя харчовай сыравіны і харчовых прадуктаў; маркаванне харчовых тавараў; пакаванне, захоўванне і транспартаванне харчовых прадуктаў і інш.

Створана і функцыянуе «Школа здаровага харчавання», дзе праводзяцца навукова-арыентаваныя майстар-класы па тэматыцы «Сучасныя кірункі ў тэхналогіі гатавання і вытворчасці прадукцыі здаровага харчавання».

Перыядычна на факультэце праводзяцца навукова-практычныя канферэнцыі, дзе студэнты могуць браць удзел з дакладамі.

Студэнты, якія навучаюцца па спецыяльнасці “Таваразнаўства і экспертыза тавараў” актыўна бяруць удзел у студэнцкім актыве факультэта, у спартовым і культурным жыцці факультэта.